2007-11-02

Geras šunų augintojas pagal Jan Fennell

Nuvažiavom į Berlyną pasiklausyti gražiausios pasaulyje muzikos, bet spėjau įsigyti ir kai ko nemažiau vertingo: knygų. Apie Jan Fennell jau buvau girdėjusi iš brolių vokiečių - jos knygos apie žmonių ir gyvūnų elgesį puikiai vertinamos ne tik namų šeimininkų, bet ir šunų mokyklų savininkų ir darbuotojų. Jan Fennell - britė, šunų mylėtoja, augintoja, veisėjo, šunų elgesio specialistė ir šunų dresuotoja, parašiusi iš viso penkias knygas, kurias mini įvariausių pasaulio šalių šunų augintojai. Išskyrus lietyvius:)

Pirmiausia ėmiausi jos knygos, kuri vokiškai vadinasi "Hunde besser verstehen", t.y. "geriau suprasti šunis". Skaičiau skaičiau, bet vis negavau, ko tikėjausi. Žinoma, tikėjausi patarimų. Tačiau autorė ramiai porina apie savo karjerą, vaikystę, gyvenime sutiktus žmones, savo klientus ir, be abejo, jų šunis, blankiai užsimindama apie "savo metodus", tačiau palikdama skaitytoją vieną kaip pirštą. Tačiau kai susiieškojau "šunų klausytojos" (J.Fennell vadinama "Dog Listener" dėl savo TV laidos) internetinę svetainę, supratau, kame reikalas. Angliškai ta knyga vadinasi "The Dog's Best Friend" - taigi J.Fennell nenusikalto, rašydama jau veikiau apie žmones, o ne apie šunis. Kas yra geras šunų augintojas - štai tokį leitmotyvą nesunku susekti jau po kelių skyrelių. Per šią prizmę J.Fennell pasakoja istorijas iš savo ir kitų gyvenimų, pabrėždama, ką geras augintojas turi daryti ir ko jam daryti nevalia.

Kita knyga vokiškai vadinasi "Mit Hunden sprechen", t.y. kalbėtis su šunimis. Žiūriu anglišką variantą - "The Dog Listener". Įdomu, kas bus, nes kalbėtis ir klausyti - gyvybiškai susieti dalykai, tačiau aspektai kiti. Na, pažiūrėsim.

Dėl pirmosios knygos, dar jos nebaigusi skaityti, jau drąsiai galiu rekomenduoti ją visiems, kam svarbu jausti savo augintinį ir suprasti, ko jam reikia, o ne vien išmokyti šunį komandų. J.Fennell metodas - Amichien Bonding - reiškia draugišką ryšį, kuriame šeimininkas yra gaujos vadas, o šuo - laimingas naminis gyvūnėlis:) Sugyvenimas be prievartos, smurto ir nepagarbos, supratimas, kodėl šuo elgiasi vienaip ar kitaip ir kad jis dėl nepageidaujamo elgesio NEKALTAS, o kaltas yra šeimininkas, - tai J.Fennell požiūris į žmogaus ir šuns santykius. Tokie jie yra įmanomi. Reikia tik tikėti ir veikti:)

Štai kyngos ir Amazono linkai. Jos kainuoja juokimgus pinigus - iš viso turbūt iki 40 litų. Tereikia tik kreditinės kortelės:)

http://www.amazon.co.uk/Dogs-Best-Friend-Secrets-Owners/dp/0007162863/ref=sr_1_11/202-2665933-2639805?ie=UTF8&s=books&qid=1193988691&sr=1-11



http://www.amazon.co.uk/Dog-Listener-Learning-Language-Friend/dp/0002572044/ref=sr_1_12/202-2665933-2639805?ie=UTF8&s=books&qid=1193988824&sr=1-12

Komentarų nėra: