2007-06-08

Karščiai gali baigtis mirtimi

Kitame forume paskaičiau pranešimą, kad šiandien mirė pusantrų metų buldogas. Priežastis - perkaitimas. Šuo kaip ir kasdien žaidė kieme, ir staiga susmuko. Pagalvojau, kad gal ne pro šalį būtų pasiskaitinėti, kaip reikia saugoti bulkas nuo karščių, kaip sumažinti perkaitimo riziką ir ką daryti, jeigu visgi pasirodytų perkaitimo simptomų. Žemiau iš įvairių šaltinių surinkta informacija.

Ko reikėtų vengti

NIEKADA negalima palikti buldogo automobilyje stovėjimo aikštelėje, netgi šešėlyje. Atviri langai nepadės, jeigu nėra vėjo. Temperatūra viduje per kelias minutes gali smarkiai pakilti. Buldogui tai mirtina.

Tiek lauke, tiek viduje buldogui būtina galimybė pasislėpti nuo saulės šešėlyje. Negalima pamiršti, kad per dieną šešėlis slenkasi ir keičia padėtį.

Jeigu buldogas dieną praleidžia namie, kur per langą šviečia saulė, vertėtų uždaryti langus ir užtraukti užuolaidas, nuleisti žaliuzes ar kitas dangas. Geriau patalpas nuo saulės apsaugo išorinės žaliuzės.

Nepatartina palikti atvirą balkoną, jeigu buldogas paliekamas namie be priežiūros.

Jam visuomet turi būti pasiekiamas šaltas vanduo gėrimui.

Reikia prižiūrėti, kad bežaisdamas šuo negalėtų išversti savo vandens dubenėlio ir kad jam netektų būti be vandens.

Jeigu įmanoma, per karščius buldogui labai padėtų maudynės vėsiame vandenyje. Nepatartina leisti šuniui įlėkti į šaltą vandenį. Geriau leisti po truputį pratinantis.

Jeigu, pavyzdžiui, iškylos metu tenka pririšti augintinį prie medžio, būtina stebėti, kad jo pavadėlis neapsisuktų ir neribotų jo galimybės pasiekti vandenį atsigerti.

Jeigu šuo turi būti įvedamas į narvą, karščių metų rekomenduojama naudoti tik grotuotus, ne medžiaginius narvus.

Karščių metu nepatartina leistis į ilgus pasivaikščiojimus su buldogu. Negalima užsiimti aktyviais žaidimais, sportu. Pasivaikščiojimams ir pajudėjimui patartina rinktis ankstyvą rytą arba vėlyvą vakarą, kai atvėsta.

Patartina apskritai neleisti buldogui gulėti saulėje per karščius. Dažniausia jie patys pajunta karštį ir traukiasi į šešėlį, tačiau vis vien reikia juos stebėti.

Jeigu buldogą į lauką veda vaikai, būtina ir jiems išaiškinti pavojus ir papasakoti, ko negalima daryti karščių metu. Vaikai gali nesugebėti teisingai elgtis, todėl reikėtų juos prižiūrėti. Budogas perkaisti gali ir nuo nekalto pasibėgiojimo pirmyn atgal.

Perkaitimo simptomai

- smarkiai padažnėjęs alsavimas
- išplėstos akys
- tirštos seilės
- skaisčiai raudonas liežuvis
- vėmimas
- svirduliavimas
- viduriavimas
- koma

Perkaitimo stadijos

- alsavimas judant visu kūnu
- kriokimas
- silpnumas
- suglebęs skaisčiai raudonas liežuvis
- pakilusi kūno temperatūra (normali temperatūra - 38.6)
- patinusios šnervės, baltų putų prisipildžiusi gerklė (dėl dažno kvėpavimo)
- išsekimas
- mirtis

Kaip įvyksta perkaitimas

Perkaitimas įvyksta, kai į kūną patenka daugiau šilumos nei jis gali išskirti. Dėl aukštos temperatūros vyksta cheminės reakcijos, kurios pažeidžia kūno ląsteles ir dėl to kūnas dehidratuojasi ir sutirštėja kraujas. Dėl to ypatingai apkraunama širdis, susidaro trombai, miršta audiniai. Kepenys, smegenys, žarnų ląstelės dažniausiai nukenčia pirmosios ir gan greitai. Normali šuns kūno temperatūra - apie 38.3 - 38,8 (?) laipsnius. Jeigu jo temperatūra pakyla bent iki 41 laipsnio, jam kyla grėsmė - smegenų pažeidimas, gyvybių organų sutrikimas, mirtis. Net jeigu pavyksta šunį išgelbėti, jam gali tekti kentėti sveikatos bėdas visą gyvenimą.

Pirmoji pagalba

Perkaitimas gali baigtis mirtimi, todėl būti reaguoti, ir tai reikia daryti nedelsiant. Geriausia nedelsiant kreiptis į veterinarą, tuo metu teikiant šuniui pirmąją pagalbą.

Reikia atvėsinti šunį bet kokiomis įmanomomis priemonėmis - vėsiu (ne šaltu) vandeniu nuprausti, įtrinti į kailį, kad vanduo pasiektų odą. Taip pat svarbu palengvinti jam kvėpavimą - nunešti prie ventiliatorių ir kitų oro šaltinių. Vandeniu reikia suvilgyti jo nosies sritį, pilvuką, liežuvį. Vandenyje sušlapintas rankšluotis turi būti dedamas prie galvos, sprando, pilvuko, tarp kojų. Tačiau su šaldymu reikia taip pat atsargiai elgtis. Jeigu buldogas nesijaučia geriau, veterinaras turėtų padėti.

Putas iš gerklės pašalinti turėtų padėti citrinų sultys, kurių reikėtų įlašinti į gerklę. Vienas iš daugelio internetinių šaltinių rašo, kad buldogas jūsų už tai smarkiai nekęs, tačiau citrinų sultys padeda išvalyti gerklę nuo putų.

Nereikėtų leisti perkaitusiam šuniui daug gerti vandens, nes tai gali sukelti vėmimą ir papildomas rizikas.

Perkaitęs šuo pasidaro neramus, išsigąsta. Jį reikia nuraminti, laikyti ramioje tylioje vietoje ir nenuleisti nuo jo akių.

Jeigu niekas nepadeda, būtina kaip galima greičiau nuvežti šunį pas veterinarą. Kelionės metu rekomenduojama paguldyti jį ant drėgno rankšluosčio.

Atsarga gėdos ir žalos nedaro

Negalima pamiršti, kad buldogai gali daug lengviau perkaisti nei daugelis kitų veislių šunų, juo labiau daug greičiau nei žmonės. Dėl neapdairumo, neatsagumo galima staiga netekti savo mylimiausios bulkos.

Komentarų nėra: