2007-06-20

Cesar Millan - Insight for Dog Lovers

Cesar Millan.

Savamokslis šunų psichologas iš Meksikos, nelegaliai kirtęs išsvajotų Jungtinių Amerikos Valstijų sieną, turėdamas įgimtą talentą jausti, suprasti šunis, įkvėptas filmukų vaikams apie Rintintiną ir Lesę ir tapęs garsiu šunų psichologu be diplomo, dalinasi savo patirtimi su šunų šeimininkais ir moko juos teisingai elgtis su savo augintiniais. Cezaris nedresuoja šunų. Jis dresuoja šeimininkus. Kaip tik tai, ko mums reikia. Aš jau seniai supratau, kad Pinkio elgesio ypatumai - ne "stovėt" - "sėdėt" reikalas, ir juo labiau ne lietuvių dresuotojų reikalas.

Šiandien pradėjau klausytis jo įgarsintos knygos.

National Geography Channel transliuoja Cesar Millan serialą Dog Whisperer, kuriose jis demonstruoja, kaip auklėja šeimininkus ir parodo jiems, kaip elgtis su savo augintiniais, kurie turi elgesio bėdų. Iš ten pat ištraukiau ir išsiverčiau štai tokią "mantrą" šunų mylėtojams:
  1. Šunys - ne žmonės. Prieš gaudami meilės ir švelnumo, jie turi lavintis, gauti aiškių nurodymų, jiems turi būti vadovaujama. Vien meilė nesukuria pusiausvyros jų gyvenime. Būk gaujos vadas!
  2. Šuns reabilitavimas nereiškia jo "pataisymo". Svarbu, kad tu, būdamas šeimininkas, sukurtum savo norais, o ne jausmais pagrįstus ketinimus. Šunys pajunta baimę, abejones arba nerimą, ir užpildo spragas, bandydami dominuoti.
  3. Tvirtas vadovavimas turi būti demonstruojamas kasdien, ypač pasivaikščiojimų metu. Energija, kurią skleidi iš vidaus, yra signalai, siunčiami tavo šuniui.
  4. Paskirk bent 45 minutes savo laiko pasivaikščiojimui su šuniu iš ryto. Leisk šuniui jausti, kad turi nuoseklų modelį, kuriuo jis privalo vadovautis. Panaudok savo šuns energiją teigiamu būdu.
  5. Nereikalauk iš savo šuns daugiau nei iš savo vaikų. Šunims taip pat reikia drausmės. Šuniui reikia taisyklių, apribojimų, o taip pat meilės.
  6. Venk savo šuns baimių ir nestabilumo skatinimo. Susikurk sėkmės scenarijų ir galvok apie jį, bendraudamas su savo šunimi.
  7. Tu esi savo šuns energijos šaltinis. Tu esi jo sektinas pavyzdys.
  8. Lavink savo šuns protą. Šunys nori žinoti, kaip jiems gyventi. Tegu šuo užsidirba meilę. Kai šuo yra nurimęs/paklusnus, tavo meilė sustiprins šias šuns savybes.
  9. Šunims reikia veiksmo ir pertraukų. Pilnai užimkite juos tuo metu. Tuomet jie galės atsipalaiduoti ir išvengti nekantravimo arba destrukcijos.
  10. Šunys mums parodo, kiek daug galime išmokti - jie gyvena šia akimirka. Pabandyk!

2 komentarai:

Bertute rašė...

Kokia gili ir idomi mintis!
Susimasciau...
Ar tikrai skiriu pakankamai demesio savo augintinei?!Ar gana atsakingai ziuri i jos auklejima?!
Aciu uz paraginima susimastyti;)...
Linkejimai nuo Isdykeles:)

Aušra (ir Pinkis) rašė...

Aš pati tik neseniai susimąsčiau. Manau, svarbiausia - susimąstyti ir priimti kitų žmonių siūlomą patirtį:) Galima dar tiek daug mokytis, ech...:)

Linkėjimai Bertutei:)